Sofi och Nathalies utvärdering av fäktning

Vi tycker båda att det var roligt att fäktas. De lärde oss grunderna bra och vi övade en stund innan vi satte på oss alla kläder och skydd. Trots att det inte var jätteansträngande så blev man extremt svettigt, pga alla kläder. Det allra värsta var nog  hjälmen, som gjorde att man inte såg så bra till en början och vi svettades kolosalt mycket från huvudet. Våran instruktör visade oss den så kallade pisten, området som man fäktas i och sedan blev vi lämnade och fick fäktas med varandra. Vi måste har sett något orutinerade ut, då det efter ett tag kom fram några tappra själar för att rätta till det omöjliga och alé var vi igång igen. Alé är det ord man säger när man ska börja fäktas, efter att man har hälsat på varandra och på domaren.
   När vi skuttat runt och gjort tappra försök till att fäktats i ca en halvtimme så började vi med styrkan. Det märktes tydligt att styrkan var anpassat till själva idrotten. På grund av att de gjorde sin styrka på det viset så blev deras främre ben starkare och därmed större. Det kan leda till att man blir opropitionelig och "sne" i kroppen och därav kan man få ont. Därför tycker vi att fäktning inte är någon bra sport, då det gäller motion. Men att det säkerligen är en rolig och krävande sport om man vill satsa.


Roligt: 3,5
Jobbigt: 3
Skrattnivå: 4
Hur de tog imot oss: 3,5
Rädsla: 3
Svettnivå: 4
Kan jag tänka mig att träna igen: Kanske


Ha det kalasbra så länge, så hörs vi efter att vi har provat på nästa idrott! / Nathalie och Sofi


Fridas utvädering av fäktning

Tyvärr fick jag förhinder då vi skulle testa fäktning tillsammans men för bara ett par veckor sedan fick vi chansen att testa på fäktning i skolan och det gjorde ju givetvis jag så jag tänkte säga lite vad jag tyckte om det.

Jag måste säga att fäktning är nog en ganska underskattad sport, jag trodde absolut inte att det skulle var så jobbigt som det faktiskt var. Reglerna som vi fick lära oss var enkla antagligen finns det ett par till som gör det hela lite mer avancerat. Man var tvungen att vara konsentrerad, snabb och absolut inte rädd. Jag gillade det och vi gick igenom det bra ifrån grunden. Vad jag förstod av de andra tjejerna så hade gjort ungeför samma sak som vi gjorde på idrottslektionen. Så jag känner mig insatt och tycker absolut att fäktning var en väldigt rolig sport.

Fäktning

Fäktning handlar om sabel, florett och värja. Tre vapen med lite olika regler. Man mot man eller kvinna mot kvinna. Individuellt eller i lag.
Reglerna på florett och sabel är snarlika. Attacken har prioritet och den som blir attackerad måste parera innan han eller hon får gå till motattack. På värja spelar det ingen roll vem som attackerar, det gäller bara att träffa först. Får båda fäktarna in en stöt samtidigt får också båda poäng. I tävlingssammanhang fäktar man först en så kallad poule-omgång (alla mot alla) där varje match går till fem stötar. Därefter är det direktutslagning och då fäktar man till 15 stötar.
Det krävs en hel del för att bli en riktigt bra fäktare. Pisten, på vilken man fäktar, är 14 meter lång och det behövs inte så många rundor fram och tillbaks för att det ska kännas ordentligt i benen. Det är dessutom ganska mycket att hålla reda på i början. Spetsen ska vara på plats, handen hållas rätt, fötterna i vinkel, och inte minst en motståndare som gör allt för att träffa dig!
Här ser vi Nathalie och Sofi fäktas
Här ser vi Nathalie och Sofi fäktas.


Boxning!

Vi har nu provat på boxning. Boxning är en kampsport som går ut på att slå varandra och försöka få så bra poäng som möjligt. Matcherna består av 3-12 ronder, varje rond är ca tre minuter lång. Om man blir nerslagen har man 10 sekunder på sig att resa sig upp igen annars förlorar man ronden, detta kallas knock-out.

Det börjar med att vi byter om fort som fan inne på toaletten sen skyndar vi oss ner till boxningshallen. När vi öppnar dörren möts vi av svettlukten (och den är inte go!). Vi går in i träningshallen och ser bara MÄN i åldern 14-40. Hallen är mycket liten och värmen stiger snabbt, då vi är väldigt många ca 30 st. Svettnivån var alltså på topp! Träningen är sjukt jobbig och tränaren är väldigt hård. Men han var så pass snäll så att vi fick lite drickpauser då och då. Det gör toan till vår bästa vän eftersom ingen av oss har med sig vatten flaska. (Anledningen till detta måste ju vara att ingen av oss annars tränar ;) )


Emma och Frida i slutet av träningen, här var vi helt slut.

Sammansättning av våra syften
Vi anser inte att ledaren i träningsgruppen tog emot oss speciellt bra. Han visade inte vad vi skulle göra, utan vi fick istället titta på de andra i gruppen hur de gjorde. I slutet av träningen sa han dock till en utav de aktiva att visa oss lite olika slag, hur man skulle stå osv. Vi tycker att träningen var sjukt jobbig, löpningen och hopprepet var nog väldigt givande konditionsmässigt. Styreträningen var dock inte så effektiv, vad vi menar med det är att det är inte bra att köra 100 sitt-upps på raken för då orkar man inte göra dem tekniskt rätt. Det hade varit bättre att dela upp dem och kört t. ex. 20x3. 
  Träningen var alltså både bra och dålig. Om vi inte hade varit vältränade alliohop hade vi aldrig orkat med denna träning. Ledaren kändes väldigt bestämd, lite som en auktoritär ledare. Det känns heller inte som om den här boxningens träning har förändrats mycket under många år utan det är lite som om armhävningar och sit-ups är det som gäller.
Samtidigt så var det så här vi trodde att träningen skulle te sig, fast kanske inte att det skulle vara så jobbigt som det faktiskt var.

Vi ger Boxning betygen: (mellan 1-5)

Rolig: 4
Jobbigt: 5
Mottagning av nybörjare(oss): 2
Svettnivå: 5
Skrattnivå: 3 

Om oss

Som sagt är vi fyra tjejer som går tredjeåret på gymnasiet och kommer använda denna blogg till vårt projektarbete. Vi går allihop samhällslinjen med inriktning idrott, som ni då förstår så är vi allihop väldigt idrottsintresserade och därför valde vi detta som projekt. Så nu tänkte vi berätta lite mer om vilka vi är så kanske det blir lättare att följa oss genom projektet.

Nathalie Petersson är en go och glad tjej som är 18 år fyllda. På fritiden hänger hon med oss på friidrotts träningarna, umgås med sin härliga pojkvän Patrick och spenderar halva dagarna med att åka bussen till och från hålan Bergkvara. Nathalies framtidsplaner är att bo kvar i Bergkvara med Patrick och deras fem barn Hilda, Moa, Fia-Lotta, Bengan och Darin och chiauan Korven den andra.

Sofi Karlsson är även hon 18 år och bor med inte allt för stort säkerhetsavstånd från Blomstermåla, nämligen i Ålem, där hennes enda vän är katten Blomm, och den livsfarliga hunden Tessie(som har sprungit rakt in i Nathalie ett antal gånger). På fritiden kämpar hon febrilt med körkortet som går snabbt och riskfullt, hon hänger också med oss på friidrottsträningarna men även en hel del på utestället Palace på sista tiden. Vilket har fått sina följder.....
I framtiden hoppas hon att kunna joina Palacemannen.

Emma Tingström mer känd som den kvinnliga Hulken. I 18 år har hon terrat sin familj i förorten Ljungbyholm tillsammans med tvillingen Adam. På fritiden gillar hon att köra med neddragen ruta och dunka musik genom stan, just för tillfället bygger hon upp sin muskulösa kropp ännu mer genom att vara med sin nya kille men även genom att slava inför rugbymatchen. När hon hinner är hon på Fredrikskans med oss andra och hon gillar även att visa sina kvinnliga och mjuka sida med golvmoppen Chippen. I framtiden planerar hon att hämnas på alla som har gjort henne något ont genom att sätta dem bakom lås och bom.

Frida Wändesjö är även hon 18 år och är gift med fotbollsspelaren wannabee David Beckman. Inom snar framtid sitter dem under samma tak med blöjor och nappflaskor. Annars så bor hon i det så kallade trekanten, där det oftar går hett till. Även hon springer och hoppar på löparbanorna på Fredrikskans med oss andra, annars umgås hon med pojken sin och spenderar mycket tid på det fallfärdiga fiket Kullzénska, där hon springer med brickor över huvudet och snubbel i trappan. Í framtiden kommer Frida bli en klassisk bullmamma, med rosiga kinder och alltid kakor i frysen.     

RSS 2.0